Edanesågen fyller 150 år

1830 byggdes Krona Såg, då för husbehov. 1863 fick faktorn Nils Andersson avsalurättigheter och kunde därmed börja saluföra produkterna. Det är nu 150 år sedan. Lagom till jubileet, som firas med öppet hus på fredag, har företaget gjort investeringar på 20 miljoner kronor. Det har lagts på en högteknologisk satsning på sorteringen.

1983 var Edanesågen ”bara” ett sågverk som årligen producerade 43 000 kubikmeter sågad vara. 2013 finns här alla stegen i produktionskedjan, från virkesleverans till transport till slutkunden.

Här finns, utöver sågningen, också hyvleri, tryckimpregnering, tork och sortering. När 2013 är slut kommer Edanesågen att ha sågat 125 000 kubikmeter sågad vara, hyvlat 125 000 kubikmeter och tryckimpregnerat 35 000 kubikmeter. I listfabriken produceras 1,1 miljoner löpmeter målad list. Edanesågen är också distributionslager för Norge där ungefär 90 procent av marknaden finns. Slutkunderna är till största delen bygghandeln.

Virket som levereras till sågen kommer från uteslutande lokala skogsägare – de finns inom en radie på åtta mil.

Modern teknik

I Edane har företaget funnits sedan i början av 1950-talet, då sågen i Krona började växa ur kläderna. Samtidigt behövdes tillgång till vatten för lagring av timmer. Viljan att utveckla företaget var stark och redan när Edanesågen byggdes 1951 var den en synnerligen modern såg.

– Det är något vi har tagit med oss, att hela tiden ta modern teknik till hjälp, berättar företagets vd, Jörgen Olofsson.

En och annan gång har det varit felsatsningar. Desto fler gånger har det blivit rätt.

Sedan 2004 ingår Edanesågen i norska Moelven.

– Sedan dess har Moelven investerat 130 miljoner i Edane, säger Jörgen Olofsson.

Den största satsningen har gjorts i en ny panncentral.

Nödvändiga satsningar

I år har 20 miljoner kronor investerats i företaget, bland annat i en ny hjullastare från Volvo och diverse ombyggnationer på området. Men den största investeringen – 15 miljoner kronor – har gjorts inom sorteringsverksamheten, där man precis slutfört en rejäl modernisering. Tekniken är den absolut senaste och satsningen ska bland annat resultera i jämnare sortering. Det som tidigare gjordes manuellt, av personal som okulärbesiktade varje planka, görs nu av kameror.

De olika satsningarna genom åren har varit lyckade – och nödvändiga.

– 1970 fanns det, i Värmland och Dalsland, 39 sågverk som drevs industriellt. Idag är det tio kvar, säger Jörgen Olofsson.

Öppet hus idag

Ett av dem firar alltså 150-årsjubileum. Det firas idag, fredag, med öppet hus på Edanesågen. Främst riktar man sig mot skogsägarna i området, men även andra intresserade har möjlighet att få veta mer om sågverket och de investeringar som gjorts.

Edanesågen har ett nära samarbete med Skogsägarnas ekonomiska förening och de brukar ordna olika arrangemang gemensamt.

– Vi har alltid något event på hösten och brukar ha skogsdagar eller sågverksdagar om vi har något nytt att visa upp. Den här dagen uppmärksammar vi att vi fyller jämnt, säger Jörgen Olofsson.

 

(text och bilder NWT.se)

Senaste artiklarna

Namnsdagar

Fiber i Brunskog

Annonser

 

 


08-21 Alla dagar


EDANE MASKINSERVICE

 

Nu har vi utökat vår verksamhet
och reparerar&servar personbilar
även reservdelsförsäljning
HÖSTERBJUDANDE!
Vi utför basservice på din personbil
året ut pris från 990:-
(prisex. Olja delsynt 4L+oljefilter)
0570-50400 www.edanemaskin.se
vi lämnar nu 30% rabatt på
Bosch bilbatterier
Prisex 62Ah 814:-

Väder

Fotoalbum

Facebook

by asfaleies autokiniton

Bloggar

Årskort Guld

Bloggare berättar om sitt besök i Edane


Bröderna Bravader

2 bröder från Brunskog bloggar om jakt


Fiskebröder

2 bröder från Edane som bloggar om fiske


Bor du i Brunskog med omnejd och vill ha din blogg med här?

Skicka ett mail till: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.