Articles

P4 Värmland på besök i Edane

Med rubriken " Kvinnor kan och gör skillnad" besökte Saras café, Logen Thorsborg i Edane på Valborgsmässoafton. Edane företagarförening hade bjudit in Radio Värmland för att visa vilken levande och drivande bygd det är i Edane med ett rikt föreningsliv bla.

Katarina Nyberg, Westra Wermlands Sparbank är kassör i företagarföreningen och berättar hur det hela började:

- 2009 var det lågkonjunktur och man bestämde sig för att samla företagarna och börja diskutera möjligheter istället för nedläggningar. Man startade samarbete runt olika frågor, tog mer hjälp av varann lokalt, förde samtal med Arvika kommun gällande stöd för utvecklingsprojekt.

Idag har företagarföreningen ett fyrtiotal medlemmar, där många är kvinnor. Föreningen har öppna styrelsemöten, frukostmöten på olika teman, gemensamma studiebesök m.m.

Gunnar Eriksson, ledamot i föreningen tycker till om Edane:

- Edane har bra förutsättningar. Här finns livsmedelsbutik, bank, frisör, bra barnomsorg och skola, restaurang, bank. Tågen stannar. Sjön Värmeln är fantastisk med sitt sjöliv och året runt aktiviteter.

Gunvor Eriksson fyller i:

- För det dagliga livet finns allt man behöver i Edane, som stortrivs här sedan flytten hit -74.

Kronans FK var en av de föreningar som blev intervjuade i radion. Johan Wästlund berättade hur föreningen bildades 1983.

- De aktiva tjejerna hade tröttnat på att vandra runt mellan olika föreningar med herrfotboll som högsta prioritet och ville bilda en egen förening.

Kalle Wästlund, berättar vidare att Kronans FK är en renodlad damförening. Dagens lag spelar i div. 5 i något som han beskrev som en ”nystart” efter några tunga år i högre serier.

Henrik Burac, allt i allo och eldsjäl, fyller i att det är en liten fin förening där en bra stämning och gott kamratskap lockat honom till att engagera sig.

Morgan Wallberg, tränare på ungdomssidan säger:

- Vi har bra ledare och en god miljö. Hos oss kan alla tjejer som vill vara med och känna sig välkomna att spela fotboll.

Ett annat inslag var bröderna Mikael och Mattias Svensson som driver bloggen, fiskebroder.bloggspott.com. De är fritidsfiskare och startade sin blogg för fem år sedan.

- Anledningar var att vi började fiska med en ny metod för vertikalfiske för gös. Vi vill berätta om våra erfarenheter, både bra och dåliga berättar Mikael.

- Blogg är en rolig grej och kan locka fler att börja med vertikalfiske, säger Mattias. Detta fisket passar alla, även barn och gör att man får en direkt kontakt med fisken och beskriver det som ett "närvarande fiske".

Vad är då vertikal fiske?

- Normalt går fiskelinan snett ut i vattnet. Nu går linan rakt ner istället och man kör med sakta fart. Det gör att man får mer direkt kontakt och känner när linan passerar genom ett stim tex. I Värmeln finns ett gammalt bestånd av laxöring och det finns gott om gädda, aborre och gös.

Mikael Svensson är även skribent för branschtidningen Fiskefeber och som sagt mer finns att läsa på deras blogg.

Helena Nilsson, ekologisk frisör i Edane blev också intervjuad av Sara Larsson. På frågan om vad det är som skiljer Helenas salong från andra så svarar hon:

- Det luktar inte frisör hos mig. Det är inga starka kemikalie dofter som möter kunden. Idag finns flera bra, ekologiska färger för de som vill slinga och tona sitt hår. Kunderna är nyfikna och det finns ett långsamt växande intresse för detta, berättar Helena. På frågan om det kan vara nåt för Jan Fogelberg, ordförande i Företagarföreningen så svarar Jan:

- Det hade möjligtvis varit intressant för trettio år sedan, nu är det knappt man behöver en kam och dra över skulten!

För underhållningen stod ett tiotal elever från Ingesund som sjöng flera visor och fina sånger passande till Valborg. Stämningen var hög på Logen och för de som var på plats bjöds kaffe och bulle.

Att Edane är ett attraktivt ställe att bo på visar bla stabila huspriser, barnfamiljer flyttar in, förskolor renoveras. Edanedagen som arrangeras en gång per år utökas på olika sätt.

- Vi vill fortsätta utveckla servicen på orten och öka möjligheterna för folk att leva och bo här. Det är ett av våra mål för framtiden, avrundar Jan Fogelberg och Katarina Nyberg.

Vid pennan Eva Lingwall

Namnsdagar

Fiber i Brunskog

Annonser

 

 


08-21 Alla dagar


EDANE MASKINSERVICE

 

Nu har vi utökat vår verksamhet
och reparerar&servar personbilar
även reservdelsförsäljning
HÖSTERBJUDANDE!
Vi utför basservice på din personbil
året ut pris från 990:-
(prisex. Olja delsynt 4L+oljefilter)
0570-50400 www.edanemaskin.se
vi lämnar nu 30% rabatt på
Bosch bilbatterier
Prisex 62Ah 814:-

Väder

Fotoalbum

Bloggar

Årskort Guld

Bloggare berättar om sitt besök i Edane


Bröderna Bravader

2 bröder från Brunskog bloggar om jakt


Fiskebröder

2 bröder från Edane som bloggar om fiske


Bor du i Brunskog med omnejd och vill ha din blogg med här?

Skicka ett mail till: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.