Articles

Kils närings- och lokaliseringspolitik en förbild för Arvika?

-Det gäller att hålla liv i landsbygden - där finns potentialen. På landsbygden har vi utbyggt med skolor, service och där finns det gott om plats. Vår tätort begränsas av både kommungräns järnvägar och kuperad terräng som inlandsisen ställde till med. Ska vi utöka innevånarantalet så måste vi satsa på lansbygden. Ungefär så resonerade en värmlandskommun för tiotalet år sedan och det har gett resultat. Näringslivs och landsbygdsutveckling har gått hand i hand med att öka kommunens attraktionsvärde.

Återigen har Edane FF (företagarförening) arrangerat ett frukostmöte med en intressant föreläsare. Denna gång var det Kils kommunalråd Georg Forsberg som kunde berätta om en kommun i förvandling. Georg har näringslivsfrågor som huvuduppgift och kan blicka tillbaks på en lyckosam utveckling i Kil.

En kommun i kris På 80 och 90- talet var Kils kommun satta under hård ekonomisk press. Skola vård och omsorg åt upp alla pengar. Vägar och fastigheter och andra viktiga kommunfunktioner blev satta på undantag. Miljonskulder, budgetsprängning, tilläggsanslag och nya lån var vardagsmat. Man fick låna pengar till den kommunala driften. Kommunen tappade befolkning. Näringslivsklimatet var lågt 240 plats av 280 kommuner. ”Pappa staten” pratade till och med om förmyndarskap innan kommunledningen kom till sans och saneringsarbetet påbörjades. Budgetdisciplin och noll kronor i tilläggsanslag var två viktiga delar i detta. Det gav resultat och kommunen kunde börja tänka expansivt. Näringslivfrågor blev viktiga. Det bildades ett ”Företagsråd” som hade regelbundna möten med företrädare för kommunen. Nu ligger man på 180 och med målsättning att nå topp 30! En tillväxtenhet har skapts med en näringslivschef. I dagarna slutförs fibersatsningen i hela kommunen med starkt stöd från politiker och tjänstemän.

-Det gäller att se och lyssna på alla människor och ta var på deras kunskaper, menar Georg.

”Kil har ett mångsidigt näringsliv med drygt 1500 registrerade företag. Vi har både större företag och många små företag inom en rad branscher och sektorer”, står det att läsa på hemsidan.

Värmlands Gnosjö - I dag är vi nog Värmlands Gnosjö, dristar sig Georg till att uttrycka. Vår samverkan med alla småföretag har gett ett fantastiskt resultat. Vår kommunala kvarn jobbar snabbare nu. Vi har satt upp tidsramar för hur länge olika ärenden/ansökningar får mala i kvarnen innan ett svar kan levereras. Det mest spännande är nog vår satsning på landsbygden. Vi ville verkligen att vår landsbygd och våra subcentra skulle blomstra, säger Georg.

Kommunen har ökat med 50-60 personer per år de senaste åren Kil kan som en av få landsortskommuner glädja sig åt ett ökat innevånarantal. Vi årsskiftet var innevånarantalet 11885. Kommunen har ökat med 50 60 personer per år, de senaste åren. En person generarar i snitt 50.000 kronor till kommunkassan, beräknar man. Problemet är det är fullt i Kils centrala delar. Skolor och förskolor är välfyllda. Tätortens yta begränsas av både kommungräns, järnvägar och kuperad terräng som inlandsisen ställde till med. Ska vi utöka innevånarantalet så måste vi satsa på lansbygden. På landsbygden finns kapacitet, här har vi

utbyggt med skolor och service och där finns det gott om plats. Ungefär så resonerade kommunen för tiotalet år sedan och det har gett resultat.

En miljon – varsågod gör något bra! Nummer ett blev att rusta upp vägnätet, grusvägarna runt om i kommunen. Vidare att på något sätt skapa engagemang på landsbygden. Landsbygden har många föreningar som kämpar och regelbundet uppvaktar om ekonomiskt stöd.

Två subcentra valdes ut, Högboda och Fagerås. Ledningen avsatte en miljon till vardera ort och uppmanade innevånarna att starta ”ett råd” som kunde komma fram till hur kronorna bäst skulle komma till användning i byn. En miljon som alla åldrar skulle ha nytta av och som skulle öka livskvalitet och framtidstro. - När vi fick protokollen så betalades pengarna ut. Detta skapade ett engageman i orterna som resulterade i konkreta förbättringar som vi aldrig kunnat drömma om, berättar Georg. I Högboda har man lyckats att växla upp miljonen genom att ha sökt andra bidrag och fått sponsorer till olika projekt som upprustning folkets hus med biograf, asfaltera isbana, pengar har gått till ridhäst o hund förening, motionsspår m.m. Ett 20-tal frukostätare på Edanes Matcafé lyssnade andäktigt till Georgs anförande och kunde inte annat än imponeras, så gjorde även Arvikas kommunalråd Peter Söderström.

(Text:Gunnar Eriksson)

Namnsdagar

Fiber i Brunskog

Annonser

 

 


08-21 Alla dagar


EDANE MASKINSERVICE

 

Nu har vi utökat vår verksamhet
och reparerar&servar personbilar
även reservdelsförsäljning
HÖSTERBJUDANDE!
Vi utför basservice på din personbil
året ut pris från 990:-
(prisex. Olja delsynt 4L+oljefilter)
0570-50400 www.edanemaskin.se
vi lämnar nu 30% rabatt på
Bosch bilbatterier
Prisex 62Ah 814:-

Väder

Fotoalbum

Bloggar

Årskort Guld

Bloggare berättar om sitt besök i Edane


Bröderna Bravader

2 bröder från Brunskog bloggar om jakt


Fiskebröder

2 bröder från Edane som bloggar om fiske


Bor du i Brunskog med omnejd och vill ha din blogg med här?

Skicka ett mail till: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.