Articles

En bygd med hopp och framtidstro

I början av 2009 blev det verklighet av idéerna om en förening för att samla bygdens företagare. Edanebygdens företagarförening hade fötts och samma år genomfördes den första omgången av Edanebygdens dag. I lördags var det dags för femårsjubileum. Landshövding Kenneth Johansson fick äran att inviga dagen som bjöd på många olika aktiviteter för alla åldrar.

Landhövdingens invigningstal satte fingret på det som alla redan vet i Edane och i många liknande områden – att landsbygden är en resurs inför framtiden.

– För här finns entreprenörskap, vilja och jädrar anamma, konstaterade Kenneth Johansson.

Gör det själv istället

Han lyfte också fram den framgångsfaktor det innebär när en grupp människor strävar tillsammans åt samma håll, mot samma mål. Bygdens överlevnad hänger på de människor som finns i den och som driver den framåt, och det var väl just det där som fick Jan Fogelberg och några till att dra igång företagarföreningen för några år sedan. Varför sitta hemma på kammarn och gnälla och vänta på att ”någon annan” ska ta tag i saker och lösa problem, när man kan göra det själv?

Idag ser de att föreningen gör nytta. Någonstans mellan 40 och 50 företag ingår, de flesta från Edane men även Brunskog och Mangskog räknas till upptagningsområdet.

– Det är fler som vågar satsa och det har blivit ett ökat samarbete mellan de olika företagen, säger Jan Fogelberg, ordförande i föreningen.

Problem blir utmaningar

Katarina Nyberg, som också ingår i styrelsen, håller med. Möjligheten att utbyta erfarenheter och kunskaper är fruktsam – när andra hjälper till att vrida och vända på något bekymmer blir det plötsligt lättare att hantera. Man är inte ensam.

– Det här tänket som sprider sig, att se det som tidigare var ett problem som en förbättringsmöjlighet och ta tag i det, det gillar jag, säger Jan Fogelberg.

Tillsammans delade de ut pris till Årets företagare – Per Falkevik, vd i Brunskogs Försäkringsbolag, fick kliva upp på scenen och skörda frukten av det hårda arbete som han, pappa Lars och de andra i företaget, lagt ner i processen med att bli ett fristående bolag. Nästa år kan det lilla lokala försäkringsbolaget faktiskt fira 150-årsjubileum.

Mycket fanns att ägna sig åt under dagen. Förutom underhållning från scenen bjöds det också på mängder av andra aktiviteter. Populärast var nog att få se bygdens egen räddningstjänst demonstrera hur man klipper upp en bil i händelse av trafikolycka. Tobias Erlandsson guidade genom processen och berättade också kort om Räddningstjänsten i Edane.

 

(Text från nwt.se)

Namnsdagar

Fiber i Brunskog

Annonser

 

 


08-21 Alla dagar


EDANE MASKINSERVICE

 

Nu har vi utökat vår verksamhet
och reparerar&servar personbilar
även reservdelsförsäljning
HÖSTERBJUDANDE!
Vi utför basservice på din personbil
året ut pris från 990:-
(prisex. Olja delsynt 4L+oljefilter)
0570-50400 www.edanemaskin.se
vi lämnar nu 30% rabatt på
Bosch bilbatterier
Prisex 62Ah 814:-

Väder

Fotoalbum

Bloggar

Årskort Guld

Bloggare berättar om sitt besök i Edane


Bröderna Bravader

2 bröder från Brunskog bloggar om jakt


Fiskebröder

2 bröder från Edane som bloggar om fiske


Bor du i Brunskog med omnejd och vill ha din blogg med här?

Skicka ett mail till: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.